МЕЂУНАРОДНИ СИМПОСИОН О СВЕТОМ ЈОВАНУ ЗЛАТОУСТУ (407-2017)

Међународни симпосион о Светом Јовану Златоусту у оквиру кога ће се истраживати однос хришћанства и савремености.

Бијељина, 19-22. октобра 2017.

“Двадесет пет међународно признатих теолога окупиће се од 19. до 22. октобра у Епархијском центру у Бијељини како би дискутовали теолошка, историјска, културолошка и друга питања у учењу Св. Јована Златоуста која су релеватна и за наше доба”

Православна Епархија Зворничко-тузланска и Православни богословски факултет Универзитета у Београду, у сарадњи са Православним богословским факултетом у Фочи, од 19. до 22. октобра 2017. организоваће међународни симпосион о Светом Јовану Златоусту обиљежавајући 1610. годишњицу његовог престављења (+407).

Шта овај симпосион чини посебним? Водећи богослови из читавог свијета окупиће се како би расправљали о разним видовима значајне теме: ”Благодаримо ти на овој Светој Литургији”, која се заснива на ријечима Светог Златоуста из његове Божанске Литургије.

Познат као неко ко обједињује теорију и праксу, Јован Златоусти се сматра великим Учитељем Цркве који нуди визију спасења и надахњује генерације. Егзегеза Светога Златоуста и његови увиди показују се изузетно плодним у данашње доба будући да нас позивају да откријемо духовне благодети у најскривенијим местима, не само Светога Писма, него и цјелокупне стварности.

Овај симпосион концентрисаће се на Златоустову улогу у историји Истока и Запада, као и на посреднички потенцијал његове дубоке теолошке визије за свеукупно хришћанство.

Учесници: Хризостом Саватос, Атанасије Јевтић, Игњатије Мидић, Гијом Бади, Данијел Буда, Хризостом Стамулис, Алексеј Иванович Сидоров, Атанасије Лемесоски, Амвросије Ермакоф, Јелисеј Симонопетрит, Свилен Тутеков, Василије Гондикакис, Порфирије Перић, Петар Врањкић, Горан Секуловски, Максим Васиљевић, Дејан Ј. Лучић, Ненад Тупеша, Стијепан Дувљак, Теодосије Петреску, Василиос Мансур, Србољуб Убипариповић и други.

Ови истакнути научници из различитих хришћанских традиција бавиће се свагда актуелним проблемом односа древности и савремености износећи на свјетлост дана велики број питања из различитих области са нагласком на теологији, историји, ерминевтици, философији, као и античкој и модерној философији.

За више информација на ову тему, молимо посетите интернет страницу симпосиона: http://chrysostom.pbf.rs

0
0
0
s2smodern

The goal of the symposium is to highlight those elements and aspects of Saint Chrysostom's teaching that are relevant for our time, especially the theological, historical, pastoral, exegetical, psychological, and other questions it raises. A number of areas present themselves as interesting foci for the conference: theology, anthropology, hermeneutics, human nature, modern and ancient philosophy.