Metropolitan Porfirije (Perić)

Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије (Перић) рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке. На крштењу је добио име Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а Змај-Јовину гимназију у Новом Саду. Замонашен је по чину мале схиме од свог духовног оца, тада јеромонаха др Иринеја (Буловића), у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, када га је блажене успомене Епископ рашко-призренски, а потоњи Патријарх српски Павле, у манастиру Свете Тројице у Мушутишту рукоположио у чин јерођакона.

На последипломским студијама у Атини борави од 1986. до 1990. године, када по благослову Епископа бачког др Иринеја долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

За њим у манастир долази мноштво младих монаха и искушеника. То су године када манастир Ковиљ постаје духовна матица многим младим људима: интелектуалцима, уметницима, популарним глумцима и рок музичарима, поготово из Новог Сада и Београда. Од тада се игуман Порфорије, посебно ангажује и на лечењу оболелих од болести зависности. У том циљу он 2005. године формира терапијску заједницу „Земља живих“, која је призната као најуспешнији пројекат за лечење наркоманије, а данас, под руководством владике Порфирија, има више од стотину штићеника у камповима широм Србије.

На редовном заседању Светог архијерејског Сабора СПЦ у Београду 14. маја 1999. године изабран је за Епископа јегарског, викара Епархије бачке.

На тему: Могућност познања Бога код апостола Павла по тумачењу светог Јована Златоустог, докторирао је 2004. године на Богословском факултету Универзитета у Атини.

Чувеног психијатра, академика др Владету Јеротића, на Богословском факултету је наследио на катедри Пастирске психологије. Његова предавања, посећена су не само од студената матичног, него и других факултета у Београду.

Заједно са групом стручњака: психолога, лекара, криминолога, социолога, владика Порфирије оснива грађанско удружење које се бави ресоцијализацијом жртава деструктивних верских секти и култова.

Епископ Порфирије је, већ деценију, не само председник Управног одбора, него и прави спиритус мовенс Хуманитарног фонда „Привредник“, који обезбеђује стипендије за велики број надарених, а сиромашних ученика и студената, без обзира на верску и националну припадност.

Свети Архијерејски Сабор му 2010. године, поверава да утемељи свештеничку службу у Војсци Србије. Плодови његовог рада на том пољу, нису само одговарајући законски прописи, већ и одабир војних капелана, организација и опремање храмова у касарнама и вршење првих богослужења.

На свом редовном мајском заседању 2014. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је викарног Епископа јегарског Господина др Порфирија за Митрополита загребачко - љубљанског.

Своје стручне богословске радове Митрополит Порфирије је објављивао у часописима код нас и у свету. Учествовао је у великом броју научних конференција и симпосиона широм света.

Говори грчки, енглески и руски, и служи се немачким језиком, а његов стил комуникације увек је прилагођен саговорницима.

0
0
0
s2smodern

The goal of the symposium is to highlight those elements and aspects of Saint Chrysostom's teaching that are relevant for our time, especially the theological, historical, pastoral, exegetical, psychological, and other questions it raises. A number of areas present themselves as interesting foci for the conference: theology, anthropology, hermeneutics, human nature, modern and ancient philosophy.


ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ θΕΜΑ: "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, 1610 ΕΤΗ(407-2017)"

Ἐπὶ τῇ συμπληρώσει 1610 ἐτῶν ἀπὸ τῆς κοιμήσεως τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Ἰωάννου Χρυσοστόμου, ἡ Ἱερὰ Ἐπισκοπὴ Ζβόρνικ καὶ Τούζλα σὺν τὴν ἔδρα τῆς Πατρολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Βελιγραδίου, ἐν συνεργασίᾳ μὲ ἄλλα πανεπιστήμια καὶ ἰνστιτοῦτα, διοργανώνει ἐν Bijeljina, μεταξύ 19ης καὶ 22ας Ὀκτωβρίου τὸ 2017, Διεθνὲς Συνέδριον ἀφιερωμένον εἰς τὸν Ἅγιον Ἰωάννην τὸν Χρυσόστομον.

Read more


МЕЂУНАРОДНИ СИМПОСИОН О СВЕТОМ ЈОВАНУ ЗЛАТОУСТУ (407-2017)

Двадесет пет међународно признатих теолога окупиће се од 19. до 22. октобра у Епархијском центру у Бијељини како би дискутовали теолошка, историјска, културолошка и друга питања у учењу Св. Јована Златоуста која су релеватна и за наше доба.

Више